Τελευταία άρθρα

Quality since 1985.

Ποιος είναι ο σκοπός του Τάι Τσι Τσουάν;

Του Διονύση Τσετσέλη

«Το ότι βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε το Τάι Τσι Τσουάν ως πολεμική τέχνη, αυτό δηλαδή το οποίο πράγματι είναι, δεν σημαίνει μόνον ή υποχρεωτικά ότι πρέπει να εξασκούμαστε στις Μαχητικές Εφαρμογές του ή στα Pushing Hands. Η θέαση και η αντίληψή μας αυτή στην πραγματικότητα επηρεάζει και αντικατοπτρίζεται σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς εξάσκησης στο Τάι Τσι Τσουάν αλλά και στη νοοτροπία και τον τρόπο που εκτελούνται οι Φόρμες, τα Τσι Κουνγκ, τα Παραδοσιακά Όπλα κλπ., θέτοντας ως κεντρικό τους στόχο την καλλιέργεια του Τζιν.»

 

Το μεγάλο ζητούμενο στο Τάι Τσι Τσουάν, από τη στιγμή φυσικά που το αντιμετωπίζουμε ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μια ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη, είναι να καταφέρουμε να περάσουμε από την ωμή δύναμη την οποία χρησιμοποιούμε σε όλη μας τη ζωή (ειδικά οι άντρες οι οποίοι είναι πιο δυνατοί μυϊκά), στη χρήση μιας δύναμης εκπαιδευμένης, η οποία στην ορολογία του Τάι Τσι Τσουάν ονομάζεται εσωτερική δύναμη ή, στα κινέζικα, Τζιν. Κεντρικός σκοπός του Τάι Τσι Τσουάν και πυρήνας όλων των ασκήσεων και φορμών του, εφόσον μιλάμε για μία πολεμική τέχνη, είναι η αναζήτηση, η εκπαίδευση, η παραγωγή, ο έλεγχος και η έκφραση της εσωτερικής δύναμης (Τζιν).

Το Τζιν είναι αυτό το οποίο καθιστά το Τάι Τσι Τσουάν εσωτερική πολεμική τέχνη και του προσδίδει όλη την αξία που έχει. Χωρίς αυτήν τη στόχευση και την ειδική εξάσκηση η οποία απαιτείται για να επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος, το Τάι Τσι Τσουάν καταλήγει να είναι απλώς ένας όμορφος χορός ή μία άσκηση για ασθενείς και ηλικιωμένους. Κάθε άσκηση, κάθε φόρμα, κάθε σκέψη κατά την ώρα της εξάσκησής μας θα πρέπει, λοιπόν, να αφορά το πώς θα ανακαλύψουμε και θα κυριαρχήσουμε πάνω στο Τζιν.

Προκειμένου να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο χρειάζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα βαθιά γνώση και σωστή μεθοδολογία στην εξάσκηση. Αυτό είναι το Α και το Ω στο Τάι Τσι Τσουάν.

Το ότι βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε το Τάι Τσι Τσουάν ως πολεμική τέχνη, αυτό δηλαδή το οποίο πράγματι είναι, δεν σημαίνει μόνον ή υποχρεωτικά ότι πρέπει να εξασκούμαστε στις Μαχητικές Εφαρμογές του ή στα Pushing Hands. Η θέαση και η αντίληψή μας αυτή στην πραγματικότητα επηρεάζει και αντικατοπτρίζεται σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς εξάσκησης στο Τάι Τσι Τσουάν αλλά και στη νοοτροπία και τον τρόπο που εκτελούνται οι Φόρμες, τα Τσι Κουνγκ, τα Παραδοσιακά Όπλα κλπ., θέτοντας ως κεντρικό τους στόχο την καλλιέργεια του Τζιν.

Το έχω ήδη επαναλάβει και τονίσει πολλές φορές και με όλους τους τρόπους στην αρθρογραφία μου και θα συνεχίσω να το κάνω και στο μέλλον, ώστε να γίνει κτήμα όλων. Η απόκτηση της καλής υγείας και της ενότητας σώματος και νου είναι αποτέλεσμα του ορθού τρόπου άσκησης και ο ορθός τρόπος άσκησης στο Τάι Τσι Τσουάν είναι η αναζήτηση, η καλλιέργεια και η έκφραση της εσωτερικής δύναμης (Τζιν). Από εκεί πηγάζουν όλα! Ο πολυπόθητος σκοπός των περισσότερων ασκούμενων στο Τάι Τσι Τσουάν, ο οποίος είναι η απόκτηση αυτού το οποίο στον σύγχρονο Δυτικό κόσμο αποκαλείται αρμονία σώματος, νου και ψυχής, μπορεί να επιτευχθεί μόνον από την ολοκληρωμένη και ορθή εξάσκηση του Τάι Τσι Τσουάν ως πολεμικής τέχνης.

Post a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.