Τελευταία άρθρα

Quality since 1985.

Τι είναι το Τσι Κουνγκ και σε τι διαφέρει από το Τάι Τσι Τσουάν

Του Διονύση Τσετσέλη

“Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι το Τάι Τσι Τσουάν δεν είναι απλώς μια σωματική εκγύμναση αλλά μια ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη και αυτό είναι που κυρίως κάνει τη μεγάλη και ουσιαστική διαφορά του από το Τσι Κουνγκ.”
Ένα μικρό αλλά ουσιαστικό κείμενο, το οποίο προσπαθεί να δώσει με απλό και κατανοητό τρόπο τις διαφορές ανάμεσα στο Τσι Κουνγκ και το Τάι Τσι Τσουάν, διαλύοντας ταυτόχρονα πολλές παρανοήσεις οι οποίες υπάρχουν στον κόσμο του Τάι Τσι Τσουάν.

 

Το Τσι Κουνγκ είναι μία μορφή άσκησης η οποία στηρίζεται σε αρχές της Φυσικής, πολύ λογικές και κατανοητές από τον μέσο άνθρωπο. Εν αντιθέσει με το Τάι Τσι Τσουάν που η έμφαση δίνεται στην κίνηση και τις Εσωτερικές Διατάσεις, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων Τσι Κουνγκ η έμφαση δίνεται στην προσεκτική εργασία με την αναπνοή και τη συγκέντρωση του νου, ο οποίος μαθαίνει να επικεντρώνει την προσοχή του σε συγκεκριμένες ενεργειακές διαδρομές και σημεία, οι οποίες χρησιμοποιούνται επιτυχώς από τον Βελονισμό, προκειμένου να κατευθύνει την ενέργεια του σώματος εκεί που ο ασκούμενος επιθυμεί. Όπως είναι γνωστό, η Φυσική μας διδάσκει ότι η ενέργεια μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα και να μεταφερθεί από ένα σώμα σε ένα άλλο αλλάζοντας συνεχώς μορφές και ιδιότητες.

Όταν κάνουμε Τάι Τσι Τσουάν σωστά, όπως δηλαδή το έχουμε ήδη περιγράψει στο άρθρο όπου αναλύσαμε τα Έξι Επίπεδα της Φόρμας, με τη χρήση δηλαδή των Εσωτερικών Διατάσεων και τη σωστή αναπνοή, τότε τελειώνοντας την εκτέλεση μίας φόρμας είμαστε ζεστοί και ιδρωμένοι και αισθανόμαστε να σφύζουμε από ενέργεια και ζωή.

Αυτό στηρίζεται ακριβώς στην ίδια λογική που στηρίζεται ο Βελονισμός ή το Κινεζικό Μασάζ και συμβαίνει γιατί μέσω των Εσωτερικών Διατάσεων θερμαίνουμε τα βελονιστικά σημεία πάνω στους μεσημβρινούς, με αποτέλεσμα την ενεργοποίησή τους. Με την εξάσκηση δηλαδή στο Τάι Τσι Τσουάν είναι σαν να προσφέρουμε μια βελονιστική θεραπεία στον εαυτό μας.

Με το Τσι Κουνγκ μπορούμε να επιτύχουμε το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση η εργασία γίνεται κυρίως μέσω της ιδιαίτερης έμφασης στη σωστή, βαθιά αναπνοή και τη συγκέντρωση του νου και λιγότερο με τη σωματική κίνηση, η οποία είναι πολύ πιο μικρή και σαφώς λιγότερο πολύπλοκη απ’ ό,τι στη Φόρμα. Με την εξάσκηση αυτή ο ασκούμενος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Φόρμα, αισθάνεται επίσης ότι ζεσταίνεται, ότι ζωντανεύει. Σε συγκεκριμένες ασκήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ο νους κατευθύνεται μέσα από τους μεσημβρινούς του σώματος, ενεργοποιούνται επίσης τα βελονιστικά σημεία, όπως συμβαίνει και στο Τάι Τσι Τσουάν, και η διαδικασία αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, η ενέργεια η οποία κινείται μέσα στους μεσημβρινούς ενεργοποιεί επίσης τα εσωτερικά όργανα, προλαμβάνοντας ή και θεραπεύοντας διάφορες ασθένειες.

Εδώ χρειάζεται προσοχή, γιατί πρόκειται ακριβώς για το σημείο στο οποίο αρχίζουν οι παρανοήσεις, οι φαντασιώσεις και οι κίνδυνοι για τον ασκούμενο. Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης στο Τσι Κουνγκ δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ τη φαντασία μας ή τεχνικές οραματισμού, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο για την ψυχική υγεία του ασκούμενου. Το μόνο εργαλείο μας είναι η προσήλωση του νου, η συγκέντρωση και η κατεύθυνση της πρόθεσης μέσα στο σώμα μας. Αυτή η προσήλωση του νου είναι που κάνει όλη τη διαφορά.

Όσον αφορά την αναπνοή, κατά την εκμάθηση και εκτέλεση των πολύπλοκων κινήσεων της Φόρμας του Τάι Τσι Τσουάν ο ασκούμενος, ειδικά μέχρι να κατακτήσει το Τέταρτο Επίπεδο (Δύναμη), προτιμά να αφήνει την αναπνοή του ελεύθερη ή το πολύ να τη συγχρονίζει με την κίνηση σε ένα πολύ απλό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο ο νους του δεν αποσπάται από την κίνηση και τις τεχνικές της Φόρμας και δίνει στο σώμα του την ευκαιρία να κατακτήσει ένα πολύ υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης στις κινήσεις και τις τεχνικές. Κατά την εκμάθηση και εκτέλεση, όμως, των διαφόρων Τσι Κουνγκ η απλότητα των ασκήσεων (όσον αφορά τη σωματική κίνηση) του επιτρέπει να εξασκείται σε διαφόρους τύπους και ρυθμούς αναπνοής και να συγκεντρώνει τον νου του σε διάφορες ενεργειακές διαδρομές μέσα στο σώμα, χωρίς να φοβάται μήπως χάσει την λεπτομέρεια της κίνησης που έχει η Φόρμα.

Συνοψίζοντας, βλέπουμε ότι η μεγάλη διαφορά του Τάι Τσι Τσουάν, εάν το δούμε αποκλειστικά σαν μία σωματική εκγύμναση, με το Τσι Κουνγκ είναι ότι στο Τάι Τσι Τσουάν το άνοιγμα των βελονιστικών σημείων επιτυγχάνεται κυρίως με την πολύπλοκη και περίτεχνη σωματική κίνηση της Φόρμας και τις Εσωτερικές Διατάσεις, ενώ στο Τσι Κουνγκ έχουμε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, εργαζόμενοι συστηματικά με την κατεύθυνση της προσοχής μας μέσα στο σώμα μας, πάνω στους μεσημβρινούς και τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί ο βελονισμός και με την αναπνοή. Δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ποτέ ότι το Τάι Τσι Τσουάν δεν είναι απλώς μια σωματική εκγύμναση αλλά μια ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη και αυτό είναι που κυρίως κάνει τη μεγάλη και ουσιαστική διαφορά του από το Τσι Κουνγκ.

Post a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.