Τελευταία άρθρα

Quality since 1985.

Εισαγωγή στα Pushing Hands

Του Διονύση Τσετσέλη

ΓΕΝΙΚΑ
Στο Γου Τάι Τσι Τσουάν το Σπρώξιμο των Χεριών (Pushing Hands) κατέχει πάρα πολύ σημαντική θέση και η εξάσκηση σε αυτό είναι πολύ συστηματική και επίμονη, αφού θεωρείται, και πράγματι είναι, ο κρίκος ο οποίος ενώνει η Φόρμα με τις μαχητικές εφαρμογές. Προκειμένου να επιτελέσουν αυτόν τους τον σκοπό, τα Pushing Hands θέτουν κατ’ αρχάς σε πρακτική δοκιμασία κάτω από πιο απαιτητικές συνθήκες τις γνώσεις και τις ικανότητες τις οποίες έχει αποκτήσει ο ασκούμενος από την εξάσκησή του στη Φόρμα, για να τις καλλιεργήσουν στη συνέχεια περαιτέρω. Ταυτόχρονα, προσθέτουν σε αυτές και άλλες πάρα πολύ σημαντικές ικανότητες, οι οποίες μπορούν να αποκτηθούν μόνο μέσα από την επαφή με άλλους συνασκούμενους. Πολύ σημαντική συνεισφορά των Pushing Hands στην καλλιέργεια του ασκούμενου είναι ότι τον εκπαιδεύουν σε πολλούς διαφορετικούς βηματισμούς και τρόπους κίνησης, οι οποίοι αργότερα θα χρησιμεύσουν στη δημιουργία σε συνδυασμό με τις κινήσεις της Φόρμας, πρακτικών, εφαρμόσιμων και αποτελεσματικών μαχητικών εφαρμογών.

Μέσα από όλη αυτήν τη συστηματική και επίμονη διαδικασία, τελικά, τα Pushing Hands ανεβάζουν την ποιότητα της αντίληψης, της κίνησης και των ικανοτήτων του ασκούμενου σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Εν κατακλείδι, το Σπρώξιμο των Χεριών πρόκειται στην ουσία για ένα εργαστήριο δοκιμών και τελειοποίησης των ήδη αποκτηθεισών αλλά και απόκτησης περαιτέρω γνώσεων και ικανοτήτων, από το οποίο πρέπει να περάσουν όλοι όσοι επιθυμούν να εμβαθύνουν στο ολοκληρωμένο Τάι Τσι Τσουάν, έστω κι αν δεν είναι στις προθέσεις τους να ασχοληθούν με την αληθινή μαχητική εξάσκηση. Γι’ αυτούς ωστόσο που επιθυμούν να αποκτήσουν αληθινή μαχητική ικανότητα, η οποία να ενσωματώνει την ποιότητα και την τεχνική του Τάι Τσι Τσουάν, το Σπρώξιμο των Χεριών είναι πραγματικά απαραίτητο και αναντικατάστατο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΘΩ ΣΤΑ PUSHING HANDS;
Ως γνωστόν, υπάρχουν πολλοί ασκούμενοι οι οποίοι προσέρχονται στο Τάι Τσι Τσουάν χωρίς να έχουν κανέναν σκοπό να μάθουν να μάχονται ή πολλές φορές έχοντας ακόμη και μία απέχθεια προς αυτόν τον σκοπό. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι αυτοί συνήθως δεν κατανοούν τη χρησιμότητα της εξάσκησης στα Pushing Hands και την αποφεύγουν. Θα έπρεπε λοιπόν να ασκούνται στα Pushing Hands και γιατί; Η απάντηση για εμάς είναι απλή. Φυσικά και θα έπρεπε, αφού τα Pushing Hands έρχονται να χτίσουν πάνω στις ίδιες τις αρχές της Φόρμας και τις ήδη αποκτηθείσες ικανότητες του ασκούμενου, καθιστώντας τες πιο στέρεες και δυνατές.

Αρχές και ικανότητες οι οποίες είναι χρήσιμες στην καθημερινή ζωή και στο χτίσιμο ενός γερού και υγιούς σώματος, όπως η πολύ καλή ισορροπία, το ρίζωμα, η σωστή στάση και κίνηση, η ευαισθησία, η έγκαιρη αντίληψη του εισερχόμενου κινδύνου και η εκτροπή του στο κενό, τα υψηλά αντανακλαστικά και ο συντονισμός του σώματος, η αντίδραση σε κάθε κίνδυνο χωρίς σκέψη, η τοποθέτηση του βάρους πίσω από την τεχνική, η σωματική επαφή και επικοινωνία με τους άλλους είναι όλα ικανότητες οι οποίες συντελούν σε μια υψηλής ποιότητας ζωή.

Είναι απολύτως σύνηθες όταν ξεκινούν να εξασκούνται στα Pushing Hands ασκούμενοι οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ καλούς στη Φόρμα, να ανακαλύπτουν με μεγάλη έκπληξη ότι απλώς και μόνο από την ύπαρξη επαφής με έναν συμπαίκτη και την ελαφριά πίεση την οποία πρέπει να δεχτούν ή να ασκήσουν, καταστρέφεται ολοσχερώς η όποια ποιότητα της στάσης, της κίνησης και της ισορροπίας είχαν, όπως επίσης και η συγκέντρωσή τους, σαν να ήταν εντελώς αρχάριοι. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η ικανότητά τους στη Φόρμα ήταν φαινομενική και ότι με τα Pushing Hands μπορούν πραγματικά να την ανεβάσουν σε άλλα ύψη.

Post a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.