Τελευταία άρθρα

Quality since 1985.

Εισαγωγή στις μαχητικές εφαρμογές

Του Διονύση Τσετσέλη

ΓΕΝΙΚΑ
Όπως δεν παραλείπουμε να τονίζουμε συνεχώς και στην αρθρογραφία και στο μάθημά μας, το Τάι Τσι Τσουάν είναι μία αληθινή και ζωντανή πολεμική τέχνη της οποίας ο βασικός σκοπός είναι η μελέτη της εσωτερικής δύναμης Τζιν και κυρίως το πώς αυτή καλλιεργείται ώστε να χρησιμοποιηθεί στη συμπλοκή σώμα με σώμα. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι ένα αρκετά πολύπλοκο θέμα και απαιτεί συνεχή, μακροχρόνια εξάσκηση σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, ο καθένας εκ των οποίων συνεισφέρει στον σκοπό με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, συμπληρώνοντας τους άλλους.

Ένας πολύ σημαντικός, όσο και παραμελημένος, τομέας της εξάσκησης στο Τάι Τσι Τσουάν, ο οποίος προσφέρει πάρα πολλά στην υλοποίηση του επιδιωκόμενου σκοπού, είναι αυτός των Μαχητικών Εφαρμογών. Θα θέλαμε από την αρχή να τονίσουμε πως βασική μας θέση είναι ότι εάν κάποιος δεν εξασκηθεί επαρκώς στις Μαχητικές Εφαρμογές είναι αδύνατον να κατανοήσει το Τάι Τσι Τσουάν σε βάθος. Οι Μαχητικές Εφαρμογές είναι το εργαστήρι στο οποίο όχι μόνο αποδεικνύονται και τελειοποιούνται οι γνώσεις που έχουμε αποκομίσει από τη Φόρμα, τα Τσι Κουνγκ, τα Pushing Hands και τα Όπλα αλλά και αυξάνεται η ικανότητά μας στο έπακρο, αφού η θεωρία καλείται να μπει σε εφαρμογή και να δοκιμαστεί στην πράξη.

Πέρα από όλα αυτά, θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους ασκούμενους στο Τάι Τσι Τσουάν ότι, όπως είναι φυσικό, οι Μαχητικές Εφαρμογές είναι η ρίζα του Τάι Τσι Τσουάν, όντας η πηγή όλων των φορμών και όχι το αντίστροφο, όπως πολλοί νομίζουν. Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα χρειάστηκε να αποκτήσει γνώση και ικανότητα στο να μπορεί να αμύνεται απέναντι σε κάθε λογής εχθρό. Μόνο μετά από χιλιάδες χρόνια κωδικοποίησε τη γνώση του αυτή σε διάφορες μεμονωμένες ασκήσεις αρχικά και φόρμες στη συνέχεια, ώστε να μπορεί να εξασκείται με ασφάλεια και να περνάει τη γνώση του κωδικοποιημένη από γενιά σε γενιά, δημιουργώντας έτσι τις πολεμικές τέχνες. Η γνώση λοιπόν των Μαχητικών Εφαρμογών και η εξάσκηση σε αυτές μας φέρνει πολύ πιο κοντά στις ρίζες του Τάι Τσι Τσουάν και στη βαθύτερη κατανόησή του.

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Οι Μαχητικές Εφαρμογές δεν προάγουν τη βία, ούτε κάνουν τον ασκούμενο επιθετικό, όπως πολλοί πιθανόν να πιστεύουν. Αντιθέτως, τον εκπαιδεύουν στην υψηλή τεχνική, διδάσκοντάς τον ταυτόχρονα να αμύνεται όταν η ζωή του ή η ζωή των αγαπημένων του βρίσκεται σε κίνδυνο. Όπως ακριβώς έχουμε τονίσει και με τα Pushing Hands, οι ασκούμενοι στο Τάι Τσι Τσουάν όχι μόνο δεν θα πρέπει να αποφεύγουν αλλά αντιθέτως θα πρέπει να επιδιώκουν την εξάσκηση στις Μαχητικές Εφαρμογές, αφού μόνο έτσι θα μπορέσουν να εμβαθύνουν στη μαθητεία τους.

Η κάθε μία υποκίνηση της Φόρμας, όπως τη διδασκόμαστε λεπτομερώς στη Segmental Form, εμπεριέχει ένα ή και πολλά διαφορετικά Τζιν, τα οποία μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν με τις Μαχητικές Εφαρμογές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα κατανοήσουμε σε βάθος μέσω της εφαρμογής τους στην πράξη. Σε κάθε άλλη περίπτωση απλώς θα συζητάμε για τα διάφορα Τζιν αλλά δεν θα έχουμε ιδία αντίληψη για το τι ακριβώς κάνουν και ποια η χρησιμότητά τους.

Άρα λοιπόν, μέσω της μελέτης των Μαχητικών Εφαρμογών, στην πραγματικότητα μελετάμε τις διαφορετικές εκφάνσεις της δύναμης, δηλαδή του Τζιν. Γινόμαστε καλύτεροι στο Τάι Τσι Τσουάν, προσπαθώντας να το κατανοήσουμε σε περισσότερο βάθος.

Post a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.