Τελευταία άρθρα

Quality since 1985.

Τι είναι και τι δεν είναι το Τάι Τσι Τσουάν

Του Διονύση Τσετσέλη

«Το Τάι Τσι Τσουάν εδώ και δεκάδες χρόνια συνεχώς υποβαθμίζεται όλο και πιο πολύ και έχει πάρει μια θέση στη συνείδηση του κόσμου σαν μία τέχνη η οποία είτε προάγει την απαλότητα, τη χάρη και την ομορφιά (τρεις ιδιότητες παντελώς άσχετες με τους σκοπούς του Τάι Τσι Τσουάν), είτε γίνεται όργανο στα χέρια των θιασωτών διαφόρων ρευμάτων του New Age, οι οποίοι την εμφανίζουν σαν μία μυστηριώδη τέχνη αποτύπωσης και έκφρασης των μυστικών του σύμπαντος και του Τάο, είτε γίνεται απλώς μια απαλή γυμναστική η οποία προορίζεται για ηλικιωμένους και ασθενείς. Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν είναι Τάι Τσι Τσουάν.»

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ
Το Τάι Τσι Τσουάν από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε δημοσίως στο Πεκίνο, το 1852, όταν ουσιαστικά ξεκινάει η ιστορική καταγραφή γι’ αυτό, έγινε γνωστό ως μία πολεμική τέχνη πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας. Ο λόγος ήταν ότι εκείνη την εποχή επιλέχθηκε και διδάχθηκε ως η πολεμική τέχνη της ίδιας της Αυτοκρατορικής Φρουράς, της ελίτ δηλαδή των πολεμιστών της εποχής, οι οποίοι ήταν προσεκτικά επιλεγμένοι και εκπαιδευμένοι ώστε να προστατεύουν τον ίδιο τον Αυτοκράτορα και την οικογένειά του.

Ταυτόχρονα με τη φήμη του ως πολεμική τέχνη, το Τάι Τσι Τσουάν με τα χρόνια έχτισε και τη φήμη μιας τέχνης η οποία προάγει την καλή υγεία, αφού οι άνθρωποι οι οποίοι το δημιούργησαν και το εξέλιξαν στο πέρασμα των αιώνων, κατανόησαν βαθιά εξ’ αρχής ότι για να είμαστε ικανοί στην πολεμική τέχνη, σε βάθος χρόνου, πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να είμαστε υγιείς. Έτσι, φρόντισαν αφενός ο τρόπος εξάσκησης στο Τάι Τσι Τσουάν να μην τραυματίζει και καταστρέφει το σώμα του ασκούμενου, όπως δυστυχώς συμβαίνει με πάρα πολλές πολεμικές τέχενς, και αφετέρου να το συνδέσουν άρρηκτα με πρακτικές οι οποίες προάγουν την υγεία. Έτσι, το Τάι Τσι Τσουάν εξελισσόμενο δεν έγινε απλώς μια πολύ αποτελεσματική πολεμική τέχνη αλλά επίσης ένα πολύ σημαντικό και σοβαρό σύστημα διατήρησης και προαγωγής της καλής υγείας.

Για την ολόπλευρη κατανόηση του Τάι Τσι Τσουάν, είναι επίσης πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι αναπόσπαστα δεμένο με συγκεκριμένες αρχές τακτικής και στρατηγικής της συμπλοκής σώμα με σώμα και της μάχης, όπως αυτές εκφράζονται κυρίως στα «Κλασσικά του Τάι Τσι Τσουάν», καθώς και με επιστημονικές θεωρίες της Φυσικής οι οποίες αφορούν την κίνηση. Ο ασκούμενος στο Τάι Τσι Τσουάν ταυτόχρονα με το σώμα του εκπαιδεύει και τον νου του προσπαθώντας να αποκτήσει τον έλεγχο και τη συνεργασία του, έτσι ώστε αυτός να είναι ικανός να παρατηρεί, να συντονίζει, να ελέγχει, να καθοδηγεί και να κατανοεί την κάθε του σωματική κίνηση.
Σίγουρα, το Τάι Τσι Τσουάν δεν είναι απλώς και μόνο μία σωματική άσκηση αλλά ένας τρόπος σκέψης εκφρασμένος μέσα από την κίνηση. Η εμπλοκή του νου στην εξάσκηση με τους ανωτέρω τρόπους είναι ένας ακόμη λόγος που διαχωρίζει το Τάι Τσι Τσουάν από τη γενικότερη άθληση/γυμναστική, όπως π.χ. το τρέξιμο, το κολύμπι, η αεροβική γυμναστική ή η άσκηση με βάρη.

Όπως είναι φανερό από τα ανωτέρω, στο Τάι Τσι Τσουάν η εξάσκηση ξεκινάει από τα ζητήματα σωματικής αγωγής, φυσικής κατάστασης και υγείας και συνεχίζει στα βαθύτερα επίπεδα της πολεμικής τέχνης, στα οποία εμπλέκεται ενεργά και εις βάθος ο νους. Όλα τα ανωτέρω είναι αυτά τα οποία έχουν δώσει στο Τάι Τσι Τσουάν τη φήμη ότι δεν είναι μόνο μία πολεμική τέχνη αλλά και μία τέχνη απόκτησης, βελτίωσης και διατήρησης της καλής υγείας, καθώς και ενοποίησης του νου με το σώμα.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να ορίσουμε τελικά το Τάι Τσι Τσουάν ως μία πολύ εξελιγμένη και αποτελεσματική πολεμική τέχνη, η οποία αποτελεί επίσης μία ολοκληρωμένη άσκηση προαγωγής της υγείας για το σώμα και τον νου. Θα πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο ότι στην ανωτέρω φράση την κύρια θέση κατέχουν οι λέξεις «πολεμική τέχνη». Όλα τα ανωτέρω οφέλη επέρχονται πλήρως και εις όλη τους την έκταση και το βάθος, μόνον όταν εξασκούμε το Τάι Τσι Τσουάν ολοκληρωμένα, ως δηλαδή μία πολεμική τέχνη. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα αποτελέσματα της εξάσκησης σε αυτό είναι από πολύ φτωχά έως ανύπαρκτα.

 

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ
Στο πέρασμα των χρόνων, η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται με το Τάι Τσι Τσουάν δυστυχώς έχασαν, για διάφορους λόγους, τη μαχητική του υπόσταση. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να μη γνωρίζουν ούτε καν την ύπαρξη της διάστασης του Τάι Τσι Τσουάν ως πολεμική τέχνη αλλά, ακόμη κι αν τη γνωρίζουν, να πιστεύουν ότι αυτή είναι κάτι το οποίο ανήκει στο παρελθόν και στις περισσότερες περιπτώσεις να μην έχουν καμία επιθυμία να ασχοληθούν μαζί της.

Αυτό το οποίο αυτοί οι άνθρωποι δεν κατανοούν, είναι πως αποκόβοντας το Τάι Τσι Τσουάν από τις μαχητικές καταβολές και φυσιογνωμία του, στην πραγματικότητα το υποβαθμίζουν γενικότερα ως τέχνη και στην πορεία χάνουν και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, τα οποία ωστόσο δηλώνουν ότι επιθυμούν να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν. Παραδείγματος χάριν, οι φόρμες του Τάι Τσι Τσουάν ή τα Τσι Κουνγκ φαινομενικά δεν έχουν άμεση σχέση με τις μαχητικές τεχνικές του και πολλοί νομίζουν ότι μπορούν να τα εξασκούν αποκομμένα από το σύνολο στο οποίο τα ενέταξαν οι δημιουργοί του Τάι Τσι Τσουάν.

Η αλήθεια είναι όμως ότι τα ανωτέρω κομμάτια του Τάι Τσι Τσουάν έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να στηρίξουν και να αναπτύξουν τη μαχητική υπόσταση του ασκούμενου, διδάσκοντάς τον τακτικές και στρατηγικές συμπλοκής σώμα με σώμα και μάχης, καθώς και να συμβάλλουν στην καλλιέργεια της εσωτερικής δύναμης (Τζιν), η οποία αποτελεί τον βασικό σκοπό της εξάσκησης στο Τάι Τσι Τσουάν. Χωρίς τη μαχητική εξάσκηση, οι φόρμες, τα Τσι Κουνγκ και πολλά άλλα φαίνεται να στερούνται νοήματος και λόγου ύπαρξης, καθίστανται σκοτεινές και δυσνόητες και έτσι σιγά-σιγά κι αυτές με τη σειρά τους είτε απλοποιούνται σε βαθμό να χάνουν κάθε αξία, είτε διαστρέφεται πλήρως το νόημά τους, είτε εξαφανίζονται εντελώς από την εξάσκηση.

Αποτέλεσμα όλων τούτων είναι το Τάι Τσι Τσουάν να υποβαθμίζεται όλο και πιο πολύ και να παίρνει τη θέση του στη συνείδηση του κόσμου σαν μία τέχνη η οποία είτε προάγει την απαλότητα, τη χάρη και την ομορφιά (τρεις ιδιότητες παντελώς άσχετες με τους σκοπούς του Τάι Τσι Τσουάν), είτε γίνεται όργανο στα χέρια των θιασωτών διαφόρων ρευμάτων του New Age, οι οποίοι την εμφανίζουν σαν μία μυστηριώδη τέχνη αποτύπωσης και έκφρασης των μυστικών του σύμπαντος και του Τάο, είτε γίνεται απλώς μια απαλή γυμναστική η οποία προορίζεται για ηλικιωμένους και ασθενείς. Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν είναι Τάι Τσι Τσουάν.

Φυσική συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι ότι έχουν γαλουχηθεί γενιές και γενιές ασκουμένων, από τις οποίες δυστυχώς έχουν βγει χιλιάδες εκπαιδευτές οι οποίοι με τη σειρά τους συνεχίζουν να παράγουν, σε έναν φαύλο κύκλο, νέους μαθητές και εκπαιδευτές, με μία εντελώς εσφαλμένη αντίληψη για το τι είναι και τι δεν είναι Τάι Τσι Τσουάν. Οι άνθρωποι αυτοί εξασκούνται με έναν τρόπο ο οποίος πολλές φορές δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με αυτό που πραγματικά είναι το Τάι Τσι Τσουάν.

Δυστυχώς, λόγω όλων των ανωτέρω, η θλιβερή πραγματικότητα σήμερα είναι ότι ο κόσμος ο οποίος προσέρχεται πλέον στο Τάι Τσι Τσουάν δεν αναζητάει μια πολεμική τέχνη, ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν μία πολεμική τέχνη δεν προσέρχονται καθόλου στο Τάι Τσι Τσουάν.

Εν τούτοις, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το Τάι Τσι Τσουάν όχι μόνον ΕΙΝΑΙ μία πολύ εξελιγμένη και αποτελεσματική πολεμική τέχνη αλλά και ότι χωρίς την πολεμική του πλευρά δεν έχει σχεδόν καμία σημαντική υπόσταση και ρόλο. Στόχος του Δασκάλου μου, φύλακα της Πύλης της Οικογενείας Γου, Δασκάλου Γου Κουόνγκ Γιου, με τη διδασκαλία και όλη την παρουσία του εν γένει, είναι να επαναδιεκδικήσει τη φήμη και την υπόσταση του Τάι Τσι Τσουάν ως της πολεμικής τέχνης την οποία επέλεξε η ίδια η Αυτοκρατορική Φρουρά και την οποία εξέλιξαν και έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας για να μας την παραδώσουν σε όλο της το μεγαλείο γενιές και γενιές μεγάλων μαχητών και Δασκάλων.

Comments: 1

  • Tiziana Casagrande

    30 Ιανουαρίου, 2020

    Absolutely! That’s what my teacher always believed.

Post a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.